Magyar
English

Kövessen minket!

Fogfehérítés

...minden, amit a fogfehérítésről tudni kell

 

A fogfehérítés, a hófehér mosoly és esztétikum egyre inkább előtérbe kerül az életünkben és meghatározó szerepet tölt be a modern fogászatban is. A fegfehérítő eljárások tömkelege található az áruházak polcain és a fogorvosi rendelőkben. A különböző módszerek természetesen más-más hatékonyságúak így a vevő sok esetben csalódhat az eredményben és sok-sok ezer forintot dob ki az ablakon, mire megtalálja a számára megfelelő és valóban hatékony megoldást. Oldalamon összeszedtem a különböző fogfehérítési eljárásokat és így próbálok segítséget adni a választásban.

 

Talán nincs is olyan, aki ne próbálta volna ki a fogfehérítő fogkrémeket, és sokan vannak azok is, akik mindenféle "olcsó", hipermarketekben kapható anyagokat kentek a fogukra és várták a nagy hatást. A nagy hatás azonban elmaradt. De miért?!

 

1. fogfehérítő "whitening" fogkrémek

 

A fogfehérítő fogkrémek nagyrésze a bennük lévő dörzsanyaggal fejtik ki hatásukat. Emiatt napi használatuk káros lehet a fogzománcra illetve a fog körüli ínyre. Használatuk gyakran ínyrecesszióhoz (ínyvisszahúzódáshoz) vezethet, fehérítő hatásuk pedig minimális. Segíthet a dohányfüst, kávé és tea okozta lerakódások eltávolításában, de hosszútávú használatukat nem ajánlom. Vannak az optikai fehérítésen alapuló fogkrémek, mint pl. a Signal White Now. Ezek nagyon rövid (néhány órás) hatásúak, tulajdonképpen a fogkrém színe kompenzálja a sárgaságot. És vannak, amelyek kifejezetten fogfehérítés után használatosak, a fogérzékenység csökkentésére és a fehérség megörzésére szolgálnak. Ilyen pl. a Sensodyne Whitening fogkrém. Ezek nem károsítják a fogzománcot, használatukat fogfehérítés után mindenképp ajánlom.

 

2. otthoni fogfehérítés

 

Az otthoni fogfehérítés során a fogorvosi rendelőben egy műanyag fogfehérítő sín készül. Ebbe kell belehelyezni a fogfehérítő gélt, amelyet a fogfehérítő anyag koncentrációjától függően 1-2 órára vagy akár egész éjszakára a fogsorra helyezünk. Ezt 7-10 napon keresztül megismételjük és így érjük el a kívánt hatást. Az otthoni fogfehérítők az emberek 90%-nak megfelelő választás. Használatuk egyszerű, áruk megfizethető, a fogfehérítő sín pedig néhány év múlva is újra használható.

 

Különböző koncentrációban kapható, amelyet a fogorvos választ ki az elszineződés mértékének megfelelően. Erős elszineződés esetén a rendelői fogfehérítés kiegészítéseként is használható.

 

3. rendelői "professzionális" fogfehérítés

 

A rendelői fogfehérítés a legdrágább, de egyben a leghatékonyabb fogfehérítési eljárás. Erős elszineződés (pl. gyermekkori tetraciklines foltok) esetén csak ezzel érhetünk el megfelelő végeredményt.  A fogakra felhelyezett fehérítő gél led, plazma vagy lézer fénnyel aktiválódik. Újabban megjelentek az egyszerűbb, megvilágítás nélkül is használható fehérítő rendszerek. Orvosi felügyelet alatt, 1-2 órán belül tartós fehérség érhető el. Ezek az anyagok jóval nagyobb koncentrációjúak, mint az otthoni vagy a drogériákban kapható zselék.

 

4. gyökérkezelt fog fehérítése

 

Gyökérkezelés után gyakori probléma, hogy a gyökértömő anyagból kioldódó részek elfeketítik a fogat. Ezeket a fogakat legegyszerűbben un. belső fogfehérítéssel lehet az eredeti színére visszaállítani. A kezelés során a régi gyökértömést visszafúrjuk, majd egy speciális anyaggal lezárjuk a tetejét, hogy a fogfehérítő anyag ne tudjon bejutni a gyökértömésbe. A fogfehérítő anyag néhány nap alatt gyönyörűen és ha megfelelően jártunk el, akkor tartósan kifehéríti a fogat.