Magyar
English

Kövessen minket!

Gyökérkezelés

egy jól gyökérkezelt fog akár egy életen át tarthat

 

A gyökérkezelés a fogmegtartó (konzerváló) fogászat ma is rendkívül fejlődő része. Segítségével sok esetben olyan fogak is megmenthetőek, amelyeket úgy  gondolnánk inkább kihúznának.

 

Miért van szükség gyökérkezelésre?

A leggyakoribb ok a fogbél (a fogat ellátó erek és idegek) befertőződése, gyulladása, a fog elhalása. A fogbélgyulladás leggyakrabban a mély fogszuvasodás miatt alakul ki. Ilyenkor érezzük azt a rettenetes, éles, lüktető fogfájást. Kevesen tudják, hogy a fog egy olyan speciális "szerv", amely a gyulladást követően néhány nap alatt elhal. Az elhalt szövetekben a baktériumok nagyon rövid időn belül elszaporodnak, majd a gyökereken keresztül a fog körüli csontban okoznak további gyulladásos folyamatokat. A gyökérkezelés célja a fog belsejének (fogbél és gyökércsatornák) kitisztítása és a külvilágtól való teljes lezárása.

 

A gyökérkezelés fájdalmas?

A gyökérkezelés fájdalommentes beavatkozás! Tudnunk kell azonban azt, hogy a gyulladt fogak érzéstelenítése nehezebb, sokszor több érzéstelenítő beadására van szükség. A mai modern érzéstelenítő szerek és technikák lehetővé teszik a fájdalommentes fogászati kezeléseket!

 

A gyökérkezelés menete:

Az első lépés a röntgen készítés és az érzéstelenítés. A szuvas, felpuhult foganyag eltávolítása után feltárjuk, majd kézi vagy gépi műszerekkel kitisztítjuk a gyökércsatornákat. Az elülső metszőfogak általában 1 gyökércsatornával rendelkeznek, míg a nagyörlő fogaknak akár 5 csatornájuk is lehet. Az egyes ülések között jól záró, fertőtlenítő ideiglenes tömést készítűnk. Ha a fog panaszmentessé válik, végleges gyökértöméssel látjuk el. A gyökértömés lényege, hogy homogénen kitöltse a gyökércsatorna teljes hosszát. Egy-egy fog sikeres gyökérkezelése hetekbe vagy akár hónapokba is beletelhet, igen precíz és aprólékos munkát igényel.