Magyar
English

Kövessen minket!

Parodontológia

...fogkő, lepedék, ínyvérzés, foglazulás, fogelvesztés

 

A parodontológia a száj- és fogágybetegségekkel foglalkozó tudomány. A fogágybetegség népbetegség, a felnőtt lakosság mintegy 90%-a érintett. Azt viszont kevesen tudják, hogy ez a folyamat rendszeres fogorvosi kezeléssel és kontrollal megállítható és a fogak körül elveszett csont és fogtartó szerkezet valamilyen mértékben regenerálható, a mozgó fogak stabilizálhatók.

 

A fogágygyulladás kialakulásának oka a fogakon erősen megtapadó fogkő és lepedék. A lepedék tápanyagként szolgál a szájban élő baktériumoknak, amelyek savas termékei irritálják és pusztítják a fogak körüli ínyt és csontot. Ezért a kezelések alapja a fogkő és lepedék professzionális eltávolítása és a helyes fogápolás megtanítása. Ezen kívül nagyon fontos megemlíteni a dohányzásról való leszokást, mert a dohányfüst nagy mértékben hozzájárul a betegség kialakulásához!

 

A fogágybetegség kialakulása és a fogelvesztéshez vezető út:

 

A csecsemő steril szájjal születik. Kisgyermekkorban különböző baktériumok telepednek meg a szájban és a fogakon, amelyek egyensúlyban vannak az egyén természetes védekező rendszerével. Egészséges fogágy esetén az íny halvány rózsaszínű, szorosan tapad a fogakhoz és fogmosáskor nem vérzik. A fog és az íny között 1-2mm mély rés van, a fog körüli csont ép, fogkő nem látható.

 

Ha a fogmosás valamilyen oknál fogva nem tökéletes, a foglepedékből táplálkozó baktériumok felszaporodnak és létrejön a fogágybetegség legenyhébb formája, az ínygyulladás. Ilyenkor az íny fogmosáskor enyhén vérzik, gyakran érzékeny. Néhány nap alatt az alapos fogápolás hatására magától meggyógyul.

 

A fogakon hosszú ideig megtapadó lepedék a nyálból kapott ásványi anyagokból elmeszesedik és kialakul a fogkő. A fogkő fogkefével már nem távolítható el, porózus felszíne miatt pedig nem tartható tisztán. Az állandó bakteriális irritáció és ínygyulladás a fog körüli papír vékonyságú csontot pusztítja, az íny visszahúzódik a fogról (fogínysorvadás), az íny és a fog között 3-5mm mély gyulladásos tasak alakul ki.

 

Fogorvosi kezelések hiányában a fogkő és a baktériumok mennyisége nő, a csont pedig egyre nagyobb mértékben pusztul, a fog és az íny közötti tasak mélysége 6-10mm. A végső stádiumban a fogak elkezdenek mozogni, majd maguktól kihullanak. Az emberek többsége sajnos már csak ilyenkor fordul fogorvoshoz. A fogágybetegség miatt elvesztett fogak esztétikus pótlása nagy feladatot jelent, hiszen az elveszett csontot is valamilyen módon pótólni kell. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre és a rendszeres fogorvosi kontrollra!